5 orsaker till att sociala medier inte funkar som försäljningskanal

Sociala medier blir mer och mer populära. Alla pratar om marknadsföring i sociala medier nu för tiden. Men funkar de som försäljningskanal? Profiler från Facebook, Twitter, Google + och Linkedin kommer upp när vi söker i de största sökmotorerna. Det betyder dock inte att de fungerar som försäljningskanaler. Det bästa sättet att få kunder på nätet är fortfarande att se till att ha bra ord på hemsidan som drar läsare från de viktigaste sökmotorerna. Varför funkar inte sociala medier som försäljningskanal?

  1. 90 % av befolkningen i de nordiska länderna använder främst Google som sökmotor.
  2. Många liknande profiler kan komma upp i sociala media när man använder sökord inom din bransch. Det är svårt att hitta just din sida.
  3. För att exempelvis Facebook ska driva till försäljning så måste man leda direkt till hemsidan som ska sälja. Om man går via Google så är det sökmotorn som leder till försäljning.
  4. Det kan verka otroligt, men alla finns inte i sociala medier ännu. Det finns dessutom många som anser att det är krångligt att använda dem. Det finns fortfarande ett stort utbud av kurser för de som vill lära sig att använda de sociala medierna. Alla kan däremot googla.
  5. Organisk och betald sökning är de främsta sätten att leda till en hemsida. E-mail kommer på andra plats. Försäljningen som drivs via sociala medier är fortfarande nästan obefintlig.

Sociala medier kan förstås vara ett bra komplement, men lockar mycket färre kunder än de traditionella sökmotorerna. Enligt en undersökning som Custora har gjort så visar det sig att sociala media inte funkar som försäljningskanal i längden. Det starkaste verktyget för att skaffa kunder är organisk sökning och på andra plats kommer e-mail. CLV (Customer Lifetime Value) som kommer från exempelvis Twitter är 23 % lägre än genomsnittet, medan värdet från organiskt sök är 54 % högre än genomsnittet.

Tags:

Comments are closed.